12 apr 2016

In een zogenaamde pompput komen 1 of meerdere riolen bij elkaar. Vanuit dit verzamelpunt wordt het rioolwater verder doorgepompt naar bijvoorbeeld de waterzuivering. Op de bodem van de pompput bezinken allerlei zaken.

Regelmatig moeten deze resten worden verwijderd zodat deze niet in het waterzuiveringsproces terecht komen. Op de foto’s ziet u wat er op de bodem blijft liggen van een pompput van het hoofdriool. Nadat wij deze put eerst hebben leeggepompt blijft op de bodem een dik en stug pakket achter van vochtige doekjes, maandverband en tampons.

Meting naar gevaarlijke stoffen

Om deze te verwijderen daalt een van onze medewerkers, voorzien van een beademingsmasker, af via een trap naar de bodem van de put. Voordat hij dit doet doet hij metingen naar het gehalte zuurstof en Waterstofsulfide. Dit is een giftig gas met de bekende “rotte eieren” geur. Echter boven een bepaalde waarde (ca. 100 ppm) ruikt men het gas niet meer omdat dit het zenuwstelsel uitschakelt. Waterstof sulfide komt veel voor in rioleringen en afvalwaterinstallaties. Een te hoge concentratie kan directe dood tot gevolg hebben.

Gesneden maandverband

Met een scherp mes snijdt hij het vezelpakket in stukken en laat deze opzuigen door onze vacuümwagen. De “opbrengst” welke u ziet op het filmpje is van 1 maand. Deze werkzaamheden worden iedere maand herhaald.

Video bekijken rioolreiniging

We hebben een impressie van de werkzaamheden vastgelegd op video. Bekijk hem door op de rode button te klikken.

Hoofdriool onderhoud

Wilt u als gemeente het onderhoud aan het hoofdriool uitbesteden. Neemt u dan contact op met Riool.nl op 0800-8881000.